Die vraag wordt door veel verkopers beantwoord met parallel.
Vraag je ze vervolgens wat parallel geschakeld is dan krijg je dit antwoord: dan kun je zien wanneer een paneel kapot is. Duh, had je werkgever je geen beter antwoord kunnen influisteren. Een parallel systeem is gewoon een aantal in serie geschakelde optimizers.

Nu even serieus worden. Stel jezelf een waterslang voor. De kraan is open, er staat druk op het water en aan het uiteinde komt water uit. Nu pak je de slang op en begint er een knik in te maken. Aan het einde komt steeds minder water uit de slang. Zo werken zonnepanelen die in serie geschakeld zijn. Is dat een probleem? Nee, want wanneer maak je een knik in je waterslang. Alleen wanneer je voortdurend op die slang trapt en de doorlaat hindert. Wanneer de slang gewoon aan de sproeier zit wordt je gazon gelijkmatig bewaterd.
Wanneer dus de zon gehinderd wordt om op de zonnepanelen te schijnen dan levert een pv systeem niet de volle opbrengst. We moeten iets kunnen doen met de zonnepanelen die schaduw of een deelschaduw hebben. De panelen die in de zon liggen maken gewoon volle bak stroom. Maar wanneer af en toe een of enkele panelen in de schaduw komen door obstakels dan maken ze nog maar een beetje stroom. Dan zijn ze zoals de knik in de waterslang.
Wat werkt dan wel??
De oplossing zou een bypass zijn en nog beter een mogelijkheid om de panelen in de schaduw apart te nemen en ook nog dat kleine beetje laten bijdragen wat er aan licht in stroom wordt omgezet. Laat dat nu allebei mogelijk zijn. En ook nog tegelijkertijd. Elk zonnepaneel beschikt namelijk over 3 en soms zelfs 6 bypass diodes. Wanneer de weerstand in de cellen van een deel van het zonnepaneel te hoog wordt dan schakelt de diode als een klepje dat deel open en kan de stroom van de andere panelen voorbij aan dat deel van het zonnepaneel. Daarvoor moet de weerstand eerst een tijd oplopen en na het schakelen levert dat deel van het paneel of zelfs het hele paneel niets meer aan de stroomopbrengst.
Kan dat nog beter? Jazeker, door een optimizer te plaatsen. De optimizer bevat elektronica die de stroom in de gaten houdt die het aangesloten paneel produceert. Op een gegeven moment kan de optimizer ook alle stroom van de andere panelen doorlaten voorbij aan zijn aangesloten paneel. Maar voordat dit gebeurd kan de optimizer er voor zorgen dat elk beetje stroom wat het zonnepaneel produceert meegaat in de stroom van paneel tot paneel. Vergelijk het maar met een waterslang met allemaal trechtertjes er op. Elk paneel kan zijn opbrengst aan de stroom bijdragen.

Voor degenen die willen weten hoe dit technisch werkt raden we een gesprek met onze accountmanagers aan. Een ding kunnen we u wel alvast verklappen. Het beste optimizer systeem heeft niet onder elk paneel een optimizer nodig. Alleen daar waar obstakels schaduw veroorzaken.