Vlamboogdetectie wat is dat?

Moet ik mijn zonnepanelen bij de verzekeraar melden?

Wel eens een lasser aan het werk gezien? Die heeft een apparaat in handen met een kabel er aan en aan het uiteinde schijnt een heel fel licht. Het maakt lawaai en het rookt. En in dat felle licht wordt metaal gesmolten om twee andere metalen delen aan elkaar vast te maken. Dat licht wat ontstaat wanneer het metalen staafje gesmolten wordt en de lucht er omheen mee verwarmd wordt is een vlamboog.

En zoiets wil je niet op je dak of op je zolder hebben.  Want het overspringen van stroom van het ene metaal naar het andere zorgt er voor dat de lucht verandert in plasma. En dat is zo heet dat alle brandbare materialen waar het plasma mee in aanraking komt ook echt in brand vliegen. Het plasma is namelijk enkele duizenden graden heet. Temperatuur genoeg om iets in de hens te zetten wat brandbaar is.

Wat kun je daar tegen doen?

Nou gewoon de stroom uitzetten is al voldoende. Maar je bent er niet bij of je kunt niet zien dat er een vlamboog ontstaat. Wat dan? Het antwoord is vlamboogdetectie. Wij kennen stroom meestal van het licht gaat aan en ik zet de schakelaar weer om en het licht gaat uit. Aan uit aan. Dat is zwart wit.

Maar zie het maar als geluid. Aan is een toon op een bepaalde hoogte en uit is een andere toon. Wanneer je alleen die twee tonen hoort dan weet je wanneer de schakelaar aan staat en wanneer die uit staat. Goed de schakellaar gaat aan en een apparaat gaat stroom verbruiken. Soms een beetje meer en soms een beetje minder. Het lijkt wel muziek. En elk apparaat maakt een ander muziekje. En wanneer er een vlamboog ontstaat dan klinkt dat in ons voorbeeld niet zoals een walsje maar als heavy metal.

En een apparaat met vlamboogdetectie luistert dus naar de muziek. En indien nodig schakelt het de stroom uit