Moet ik zonnepanelen aan mijn verzekering melden?

Een simpel “ ja”  zou kunnen  volstaan.

In het verleden was dit voldoende. Echter nadat er in 2019 een flinke stijging was in het aantal branden door zonnepanelen zijn verzekeringsmaatschappijen  strenger geworden. De helft van de branden was te wijten aan niet geventileerde in het dak ingebouwde systemen. De andere helft werd veroorzaakt door prutsers die hun zaken technisch niet voor elkaar hadden. Voornamelijk vlambogen veroorzaakt door slecht aangebrachte stekkers en blote kabels. Een vlamboog is een vonk die een plasmawolk maakt van enkele duizenden graden Celsius  die niet uitdooft maar door de hoge temperatuur alle brandbaar materiaal in brand steekt.

Daarom worden verzekeringsmaatschappijen steeds strenger als het om zonnepanelen gaat. Wanneer wij een installatie plannen bij een MKB bedrijf dan weten we al waaraan we moeten voldoen om de eigenaar nog een dekking te laten houden op zijn pand. Want laat je een beun of een niet gecertificeerd bedrijf de zonnepanelen plaatsen (niet verkopen maar die snelle jongens die een ladder tegen je dakgoot plaatsen en drie uur later weer weg zijn) dan heb je waarschijnlijk geen dekking meer voor brandschade wanneer deze door de zonnepanelen wordt veroorzaakt.

Voorkomen is beter dag genezen!

Let dus altijd goed op waar je de zonnepanelen koopt. Goedkoop kon wel eens duurkoop zijn. Een bedrijf wat willekeurige bouwploegen te werk stelt en niet controleert of deze gecertificeerd zijn is dan geen goede partner. Kortom een bedrijf met eigen personeel wat goed opgeleid is is een beter keus.

Vraag voor dat je aan zonnepanelen wil beginnen of je verzekering voorwaarden heeft bij het plaatsen van een pv systeem. Voorkomen is beter dan genezen.